'; Васил Терзиев осъди комунистическия режим |

Васил Терзиев осъди комунистическия режим

“Комунистическият режим и това, което са направили с Народния съд, с цялата репресивна машина, всичките тези десетки хиляди хора, които са ги смазали бъдещето на децата им – просто ми е трудно да ви покажа какво чувствам. Защото реално това е всичко, против което аз се боря днес. Аз се боря да създадем можещи, мислещи, свободни хора и мисълта някой да дойде утре и всичкото това, всичките тези хора, целият гръбнак на едно гражданско общество да изчезне без причина, без съд, просто защото някой не ги харесва, защото са “врагове на народа” е ужасно”. Това заяви пред БНТ кандидатът за кмет на София Васил Терзиев. Той е подкрепен от коалицията ПП-ДБ, партия “Спаси София” и “Екипът на София”.

“И ние – за съжаление – от това, че сме си избили и маргинализирали интелигенцията, хората, които се движили икономиката, ние патим още и днес. Защото тази свобода, този дух е изчезнал. И този автократичен режим я е смазал. И се чувстваме като жертви – това е най-големият проблем, който трябва да решим като общество: да не бъдем жертви. Изпитвам емпатия. Боли ме, когато има несправедливост, това е престъпление. Не трябва да го допускаме отново”, заяви Терзиев.

Паметникът на Съветската армия трябва да бъде преместен

Кандидатът за кмет каза и че паметникът на Съветската армия трябва да бъде преместен. “Общинският съвет е взел решение паметникът да бъде преместен. Така че областната управа трябва да имплементира това решение. Аз съм го казвал неведнъж като гражданин: бих се радвал там да има нещо, някакъв символ, който показва това ние какви сме. Нещо, което визуално да онагледява това, което пише на Парламента – “Съединението прави силата”. И там да бъде мястото, където ние почитаме нашите герои, нашата идеали, това, което искаме да ни води като като нация”, обясни Терзиев.

Независим съм, защото сам съм си изградил успеха

Кандидатът за кмет адресира и твърденията, че парите му имат съмнителен произход. “Моят успех може да бъде много лесно проследен: как съм си изкарвал оценките в училище, кога съм започнал първа работа, как сме започнали Telerik със спестяванията си – аз и още трима приятели, кога е дошъл първият милион като приход на компанията, кога е дошъл първият мой личен милион. Така че абсолютно отговорно мога да кажа, че съм си изградил успеха сам и това ме прави независим”, каза той.

“Не седи на дневен ред и няма как да има обвързване с бизнеси или зависимости. Всеки, който ме е подкрепил, вярва, че ще бъда независим, защото съм успял човек и финансово независим. Подкрепил съм тези думи с делата си”, добави Терзиев.

София – европейски град за пример

Кандидатът за кмет говори и за своята визия на бъдещето на столицата. Той очерта и част от своите приоритети:

  • Училища – искаме да ги подобрим, за да ги направим най-доброто и приветливо място в квартала. 
  • Детските градини – ще борим с всички усилия този проблем, искаме тази тема да изчезне.
  • Прозрачно, честно управление с ангажирани гражданите да задават тона.
  • Овластяването на районните кметове – да имат средствата да направят най-доброто за кварталите си.

“София – европейски град за пример. Това искам. Ще споделяме повече детайли и до края на юли ще представим пълната си програма. Няма да даваме само обещания – 250 експерти работят по решенията на проблемите. Искам София да прилича на себе си. Искам да бъдем пример за други градове, тук да се раждат иновациите, а не да приличаме на други градове”, каза Терзиев.

Обединение на различни хора

“Реших, че мога да обединя политическите движения, партии и граждани за победа на изборите. Нашата цел са изборите през октомври. Да спечелим убедително, да покажем нов модел на подготовка, за да покажем и нов модел на управление – по-отворен, по-прозрачен и по-близък до хората. Ако сме щастливи след 4 години, значи сме успели”, добави той.

“Мисля, че съм доказал, че мога да обединявам дори хора с различни възгледи. Не знаете колко много политика има във всеки борд на фирма, или неправителствени организации. Там трябва да се обедините, а не да се делите. Дори да нямаме мнозинство в Общинския съвет, ще търсим диалог с всички други. За всички 61 човека в Общинския съвет най-важната цел е да защитават интереса на софиянци и да намерим общия път. За 70-80 процента от политиките и решенията, мнението ни за София трябва да съвпада”, каза още Терзиев.

“Това, което ни обединява с Борис Бонев, е това, което искаме за София. Бонев носи 14 години опит за подобряване на градската среда. Арх. Любо Георгиев носи други решения и експертност. Всеки човек в екипа ни фокусиран, той е загърбил егото си и е концентриран в това, което иска да постигне”, обясни той.

Проблемите на града

Кандидатът за кмет говори и за проблемите на Младост, където е живял като дете, и като цяло на София. “Паркирането, намаляващите зелени площи, еклектиката в градската среда, мръсният въздух – всички ние консумираме едни и същи недъзи. Как да съм далеч от проблемите на хората, когато карам по същите пътища, притеснявам се дали някой няма да блъсне детето ми, когато е с колело или тротинетка?”, риторично попита 45-годишният Терзиев.