'; Васил Терзиев: Ще работя честно и достойно |

Васил Терзиев: Ще работя честно и достойно

“Няма да крада, ако прекрача прага на общината. Ще работя честно и достойно. И няма да излеза по-богат от общината”, заяви пред Nova телевизия Васил Терзиев. Предприемачът е първата официално обявена кандидатура за кмет на София на местните избори наесен. Той е подкрепен от коалицията ПП-ДБ, “Спаси София” и “Екипът на София”. Неговото представяне снощи събра политици, съмишленици и граждани. “Никой не е длъжен да ме харесва или да гласува за мен. Ние ще се борим за всеки глас, ще убедим хората, че имаме качества и морал”, заяви кандидатът за кмет. 

Терзиев е отхвърлил предложение да бъде кмет преди 4 години

Терзиев каза, че е имал предложение да бъде кандидат за кмет на София и на предишните избори, но го е отхвърлил. “Имал съм доста предложения за различни роли, включително имаше разговор с Демократична България да бъда кандидат за кмет на предишните избори. Имах и предложение да бъде министър. Отказах ги защото не мислех, че може да съм полезен в онзи момент. Сега съм убеден, че ще се получи – за да управляваме по-добре София. Много пъти са ме питали защо влизам в политиката. Свързано е с отговорността – успелите хора трябва да връщат на обществото. Идва моментът за този избор – как да върнеш, вместо само да стоиш отстрани”, добави той.

Терзиев каза още, че влиза в борбата за кметското място с готов екип, който вече има идеи и политики как да реши проблемите на София. “Много време преговаряме, най-вече за идеи и принципи. След това – как да изберем правилните хора. И вложихме много усилия да сме готови с екипа. Това ни е обещанието – да решим много от проблемите, които има София. Представяме си много повече усилия да се запази зеленината, да решим проблема с презастрояването, да не се паркира в градинките… Длъжни сме да направим всичко, за да усетят гражданията на София, че ни е грижа за тях”, каза още кандидатът за кмет.

Терзиев уточни, че той и екипът му не планират тотална забрана за строителство. “Искаме да е интелигентно, а не хаотично, да е със спазване на правилата, със спазване на стандартите”, каза той.  

Попитан как ще реши проблема с паркирането в центъра, Терзиев обясни, че това няма да бъде с нови паркинги. “Трудно е в центъра да се изгради инфраструктура за паркиране. Но има начини как да се намали притокът на коли, така че да се намали проблемът. Освен това дискутираме идея за червена зона, която също ще помогне за намаляване на транзитните коли в центъра”, обясни кандидатът за кмет. 

Как и кога ще реши проблема с детските градини 

Васил Терзиев каза, че няма вариант да се реши проблемът с липсата на места в детските градини за една година. Но обеща, че за четири години това може да се случи. “Начинът на решаване на проблемите с детските градини е с желание и амбиция. Всеки ден ще си задаваме въпроси – колко терена отчуждихме, колко плана за градини завършихме. Но това не е всичко – ще говорим с бизнеса да поддържа детски центрове за работещите си служители. И това е важно, защото ако не търсим алтернативни решения, ще трябва да построим 40-50 градини и ясли. Трудно ми е да приема, че на една улица може за година да построим 10 сгради, а не можем да построим 40 детски градини на обща стойност 100 млн. лева за толкова дълго време, в което управлява ГЕРБ”, каза Терзиев. 

Кандидатът за кмет каза, че за него проблемът с образованието е много сериозен и темата с образованието е ключова за него. “Ако не решим проблемите в образованието, ще продължаваме да страдаме. Много е важно децата да имат отлична среда в училище, да е направено така, че те да са щастливи в и около него. 

Има примери за такива училища – 90, 95. Но е важно да ги мултиплицираме, да се появят повече такива училища”, обясни той. 

За разликите с ГЕРБ 

“Ние имаме дългосрочна визия и хората, с които ще реализираме тази визия. Тръгваме с много силен екип – няколкостотин експерта, които работят вече с месеци по програмата. После те ще се ангажират с реализацията ѝ. Това прави разликата”, каза кандидатът за кмет на въпрос за разликите с ГЕРБ. Той обясни, че няма да промени поведението си и няма да бъде агресивен в кампанията.  

Васил Терзиев добави, че няма как да отрече някои добри неща, направени в София. “Виждаме резултатите от Фандъкова – и добрите, и лошите. Виждаме неуредиците, но ползваме с удоволствие метрото. Нашите претенции не са, че нищо не е свършено… Но въпросът е какво сме получили като количество и качество. Искаме нещата да стават по-бързо и по-качествено. А не да ги ремонтираме след седмица”, заяви Терзиев.

За него най-голяма слабост на настоящите управляващи на София е липсата на амбиция. “И това е проблем на обществото – как се задоволяваме с нещо, защото така е било през години, ОК сме да сме жертви на обстоятелствата. А ние можем много повече. Не можем да се задоволяваме с това София да е такава, каквато е”, каза кандидатът за кмет. 

Терзиев: ДС е огромно престъпление, което не трябва никога да се повтаря

Кандидатът за кмет отговори и за въпрос, свързан с информациите, че в семейството му е имало членове на ДС. “Десетки хиляди хора – да заличиш – това е огромно престъпление. Абсолютно категоричен съм, че ДС не трябва да се повтаря никога. Че това е смазало българския народ. Не мога с лека ръка да приема как сега някои други хора говорят за Народен съд. Това не е разгоро, който трябва да се води. Вярвам в свободните хора, които създават добро бъдеще. Не искам нито аз, нито децата ми да живеят в автократичен режим”, заяви Терзиев.

“Дядо ми почина през 92-а година. Никога с него не съм водил разговор какво е правил. Знам в какво съм възпитан от моите родители и съм им благодарен за това. Знам, че това ще бъде тема на разговор в цялата кампания. Но знам също така какъв човек съм и какво бъдеще искам да построим”, обясни той.