'; “Впечатлен” съм, че 55-60% от българите нямат проблем с корупцията |

“Впечатлен” съм, че 55-60% от българите нямат проблем с корупцията

Това са акцентите от сесията, в която Васил Терзиев отговаряше на въпроси, зададени през платформата X. Цялата сесия е най-долу.

Какво ще направя като кмет?

Първото и най-важно – да продължим, това, което сме обещали, свързано с прозрачността и комуникацията. 

Да одитираме всичко – дружества, поръчки, договори. За да знаем къде сме и за да направим план къде и как ще запълваме дупките. Комбинация от вътрешни и външни одитори.

Третото нещо, за което от ден едно ще започнем работа – да променим процеса на проектно планиране. Върши се много работа, но не се получава този резултат, който всички ние очакваме.

Каква е икономическата ти стратегия за София?

Тя остава на заден план заради всекидневните проблеми, лошата инфраструктура, мръсния въздух и тн. Но тя е важна, защото от нея зависят и гражданите, и бизнеса. Икономическият просперитет ражда по-красива среда, защото има финансов ресурс, който да я изгради. 

Мисля за север – от години се говори за това, но нищо не се случва. Не случайно “Фолксваген” искаха да правят завод там.

Туристически продукт – София има страхотни дадености, които не се използват. София страда от това, че няма бранд, не се маркетира добре. Ако вземем за сравнение Лисабон – условията за бизнес не са по-различни. Но Лисабон се старае да се покаже, от години инвестира в различни събития. София не го прави, а има нужда. Имаме нужда да разкажем колко добро място за бизнес и живеене е София.

Имаш ли град, който ти е пример?

Любимият ми град от към градоустройство е Сингапур. Като зеленина, като градоустройство… Не знам кога ще стигнем до там, но е добър ориентир.

За кои проблеми смяташ, че можем да те държим лично отговорен?

Май съм отговорен за почти всичко в тази кампания. Шегата настрана. Един човек трябва да бъде държан отговорен за всичко, което е обещал и не е изпълнил. Всички проблеми са наследени. Те могат да се решат с постоянна работа и с елиминирането на причините, които са довели до тях. 

Също така София е неприветлив град за хората в затруднено положение и за майките с деца. Достъпността на града също е централна тема за нас.

 Идеи и механизъм за справяне с корупцията.

Ще ви кажа една цифра, която много ме впечатли и то не по хубавия начин – 55-60% от българите нямат проблем с корупцията. Когато приемаме корупцията на ниско ниво, постоянно се “оправяме”, вземаме завои в административни процеси – няма как да се промени. Едното е личният избор и отговорност, другото – е от горе надолу. Корупцията се лекува най-лесно с прозрачни процеси, дигитализация – така гражданите ще могат да упражняват контрол.

Работим и за създаване на модел за оценка на работата на дадена администрация и какво ниво на корупция има. Така ще можем да атакуваме този проблем систематично. 

Ще има ли повече детски градини?

За това нещо съм се запънал и каквото и да ми струва, ще направя всичко възможно и невъзможно да се случи в рамките на настоящия мандат. Споделял съм многократно, че е абсурдно как може да израсне една бетонова джунгла и да не можем да изградим няколко детски градини в рамките на четири години.