'; Децата може да бъдат точката, около която политически да обединим усилията за София |

Децата може да бъдат точката, около която политически да обединим усилията за София

Васил Терзиев говори пред Столица.bg в деня на Съединението на България, 6-ти септември, минути след като поднесе цветя на гробницата на Княз Александър I Батенберг.

Това са най-важните неща от интервюто. Целия текст може да прочетете тук.

  • Нищо от това, което ме очаква в предизборната кампания, не би могло да ме натъжи. За съжаление това е част от политическия живот у нас. На мен ми беше ясно какво следва още преди да избера пътя на кандидат за кмет на София. Знаех, че нападките, личните обиди, атаките към всичко, което съм постигнал и изградил през годините, ще бъдат даденост, така че няма нищо изненадващо. Това, което ме натъжава, е извън кампанията и то е основно неумението на нашето общество, на нашите лидери да бъдат обединени около по-големи цели – било то за град, било то за държава.
  • Компромис не бих направил с принципите, които аз имам като личност и които ние сме заложили – прозрачност, отчетност, антикорупция. В управлението винаги има нужда от компромис, но този компромис трябва да бъде за защитата на публичния интерес. Това за мен е отправната точка – кое защитава най-добре интереса на хората. Надеждата ми е, че ако нещата са добре обмислени и в интерес на софиянци, те биха намерили по-широка подкрепа.
  • За разлика от една фирма, тук задължително трябва да служиш на всички софиянци – и на тези, които те харесват, и на тези, които не те харесват, и на тези, които са гласували за теб, и на тези, които не са. Така че нивото на отговорност е много по-високо, както и нивото на прозрачност. В Общината ти трябва да се стремиш да бъдеш максимално прозрачен и всички граждани на София да знаят как се харчат техните пари.
  • Много ме разчувства всичко, което е свързано с децата ни. Това да бъдат лишавани от бъдеще е несправедливо. Това, което се случва по пътищата, както стана наскоро в София, много дълбоко ме разчувства. Натъжава ме всичко свързано с нашето бъдеще, което са децата. И като виждам, че ние не защитаваме тяхното по-добро бъдеще ме амбицира за по-бързи и ясни действия. Всъщност това е причината аз да тръгна по този път и да се занимавам с публична и обществена работа.
  • Изключително много трудности има, подводни камъни, проблеми, за които ние знаем и които ще останат за нас да ги решаваме. Като “Топлофикация”, проблемите с боклука, градския транспорт, непрекъснатите ремонти. Сега се разходихме по ул. “6-ти септември” и “Шишман”, видяхме на какво приличат и никой не мисли как ще ги поддържа. Сред проблемите е и липсата на средства, за да се реализират амбициите ни за промяна на облика на София, но не само центъра, а и в крайните квартали, които често до сега бяха пренебрегвани. Това не може да продължава така.
  • Обединението за София може да започне от всичко свързано с децата, да им създадем по-хубави условия навсякъде – детските градини и яслите да ги има, средата в училища и училищните дворове, активностите, детските площадки, парковете, условията за спорт, за да могат те да живеят по-активно, по-здравословно. Защото това променя нагласата на децата към всичко около тях. За мен това е една важна и централна тема, защото децата днес са възрастните утре. И ние искаме те да са хора с бъдеще, с идеи, с открити души, хора, които мислят за другите.