'; Започваме борбата с корупцията от първия ден |

Започваме борбата с корупцията от първия ден

“Борбата с корупция е дългосрочно предизвикателство. Но още от първия ден в общината я повеждаме. С повече прозрачност, със система за оценка на корупцията, с реални действия по сигнали срещу корупция”. Това заяви кандидатът за кмет на София Васил Терзиев в предаването “Алтернативата” с Илиян Василев.  

Терзиев добави, че Общината ще прави и черни списъци на фирми, които не се справят добре в работата си. “Това е начинът да излезем от цикъла, в който едни и същи фирми създават едни и същи проблеми. Но смяната на човек или фирма, ако не се смени системата, няма да даде резултат. Трябва да вдигнеш нивото на средата. Добро планиране, прозрачни поръчки, засилен контрол, видими резултати, това е работещата система”, добави той.

Терзиев коментира и обвиненията, че е визионер без реален опит в общината. “Трябва да знаеш къде отиваш. Да знаеш какви са принципите. Да знаеш кое решение към крайната цел е приемливо. Много често има хора и фирми, които мислят само за следващата крачка и нямат посока. Има и обратното – огромна визия, но без реални крачки за реализирането ѝ. Трябва да намериш средата – как всяка следваща стъпка да води към целта, а не да живеем в света на добрите намерения. Имам опит, и то в големи компании, как се случва това”, каза кандидатът за кмет на София.

Той даде отговор и на въпроса за това каква е разликата да си успешен предприемач и успешен кмет. “Ако влизаш в политиката с идеята, че това е компания, няма да имаш добри резултати. Но аз съм участвал в неправителствени организации, които съм изграждал от нулата. Те имат много повече общо с администрацията, отколкото бизнеса. Там си сред равни, отчетността и прозрачността са невероятни. Бил съм и в борда на Американския университет. Това е някакъв вид подготовка”, обясни Терзиев.

“Трябва да работиш с много интереси, които си противостоят. Трябва да намираш  сечения и да работиш в интерес на всички. Същото е в общината, макар че мащабът е различен – работиш за всички, без значение дали те харесват или не, без значение дали си гласували за теб или не. Не трябва да има привилегировани. Не трябва да имаш и никаква емоционална обремененост. Ти си кмет на всички софиянци. Тоест емоцията не трябва да влияе на личните ти интереси”, добави кандидатът за кмет. 

Терзиев обясни и кое е общото между неправителствена организация, компания и община. “Винаги по-добрите резултати идват, ако имаш дългосрочна цел и принципи, около които си обединил повечето хора. Ако си ги мотивирал, ако играете като отбор, ако има правилното отношение. Тоест има припокриване като чисто системно отношение към нещата”, каза той.