'; Кандидатурата на ГЕРБ поражда съмнения за зависимости между медии и власт |

Кандидатурата на ГЕРБ поражда съмнения за зависимости между медии и власт

“За да работи добре едно общество, трябва да има Kитайска стена между медиите и политиката. В това отношение кандидатурата на ГЕРБ логично поражда съмнения. Едно е да говориш с политици, друго е да се кандидатираш за кмет. И то с толкова кратък срок. Той самият каза – десетина дни за този рязък скок от медийния свят в политическия”, коментира Васил Терзиев обявяването на кандидат кмета на ГЕРБ Антон Хекимян. Кандидатът за кмет на ПП-ДБ и “Спаси София” говори в ефира на NovaNews.

“Малко странна кандидатурата. Г-н Георгиев сам каза преди седмица  – “София не е учебна кола”. В същото време ГЕРБ залагат на човек, който буквално преди старта на кампанията решава да се занимава с проблемите на София. Аз знам колко усилия ние положихме да изградим екип. От месеци работим, два пъти сме обиколили всички райони на София, за да се срещаме с гражданите, да чуем техните проблеми. Работим със стотици експерти, за да съберат най-доброто от програмите и идеите за София, да намерим решения. След това – изборът на районни кметове. Само с един кандидат не става. Трябва ти екип, за да решиш проблемите”, обясни Терзиев.

Той добави, че кандидатурата на ГЕРБ е наистина нестандартна.  “Със сигурност обаче е много трудно кандидатурата да бъде откъсната от образа на ГЕРБ, който те са оставили в управлението на града вече 17 години. А освен това опитите на журналисти да влизат в политиката в България не са свършили много добре. И може би има причина за това”, добави Терзиев. 

Той каза още, че не се притеснява от евентуален балотаж срещу Антон Хекимян. “За нас цел от ден едно е да стигнем до гражданите, да ги спечелим с добрите ни идеи, да бъдем прозрачни, да изградим тази комуникация, която в момента липса. Софиянци не участват в решаването на проблемите. Те чувстват общината като външно тяло. Процесът по оздравяването трябва да започне от ангажирането на гражданите. И от решаването на системните проблеми, с които ние като граждани се сблъскваме ежедневно”, обясни Терзиев.

Според него и той, и екипът му са по-добре подготвени от Хекимян. “Аз имам значително по-голям управленски опит, но и значително по-голяма подготовка за кмет. Ние сме и по-добър екип. Екип, който работи вече месеци и се е сработил, а не е събран случайно от желаещи хора. Аз познавам всички хора от екипа, ние работим заедно, търсим решения на проблемите. Със сигурност ще има различен резултат, когато си отделил месеци, когато всичко е прозрачно и публично, когато хората са се запознали с нас и дори когато ни критикуват така, все едно сме управлявали ние”, каза Терзиев. 

Първата задача като кмет

Васил Терзиев говори и за своите приоритети, ако бъде избран. Според него от първия ден трябва да се започне работа по Бюджет 2024. “Първото нещо, което трябва да се поправи е процесът на изготвяне на бюджета. Да бъдат въвлечени районните кметове, хората – те трябва да участват в този процес. След това идва ред на децентрализацията – повече пари по ясни правила за районните кметове. Защото те са най-близо до гражданите и техните проблеми”, оказа Терзиев.

Той обясни, че настоящото управление дели районните кметове на “наши” и “ваши”. “70% от средствата за детски площадки – 11 млн. лв., отиват в шест района, където кметовете са от ГЕРБ. Това не трябва да бъде така – формулата трябва да бъде честна. И ние ще я направим честна”, заяви той.

Терзиев каза още, че ще има нова формула, по която част от местните данъци и такси остават в общините. “Сега Столична община отпуска на районните кметове 10 000 лв. за култура, 50 000 за поддръжка за площадки. Колко може да се направи с този ресурс? Изпращаш капиталова програма за 23 млн. лв., отпускат ти 300 000 лв. Какво можеш да направиш с този ресурс?”, риторично попита той.

Краят на некачествените ремонти

Терзиев каза, че друга важна задача за него и екипа му ще бъде слагането на край на ремонта на ремонта. “Проблемът с ремонтите е системен. Големият проблем е заниженият контрол. Но проблемите започват по-рано. Първо – няма анализ, след това – как се прави заданието, с пет реда задание се прави обществено обсъждане. Проектантската и инженерната дейност се прави от едни и същи хора. Това е неработещ модел. Промяната на модела започва още от заданието – то трябва да е много по-пълно, тоест общината да стане по-отговорна. Прозрачността при възлагане на обществените поръчки. Разделяне на проектантската и инженерната дейност. И за финал – засилен контрол,” обясни решението си Терзиев.

Местата в детските градини

За финал кандидатът за кмет обеща, че проблемът с местата в детските градини и яслите ще бъде решен за един мандат. “Има няколко неща, които сме обещали, че ще им намерим решение. Едното е проблемът с детските градини и яслите. Ускорен строеж на нови сгради, проектиране, отчуждаване, финансиране – цялата община ще се фокусира върху този проблем. Досега не е ставало бързо, защото няма капацитет за решения. Няма и желание за намиране на такива. Но ние имаме”, завърши Терзиев.