'; Очаквам от всички добронамерена градивна критика |

Очаквам от всички добронамерена градивна критика

Избраният за кмет на София Васил Терзиев обяви, че е готов да бъде критикуван за грешките си и че това всъщност е полезно. Терзиев гостува в предаването “Панорама” на БНТ. “Не страдам от липса на приятели, но оценявам как хората се държат в трудни ситуации и как се държат с хора, от които няма какво да получат. Ние ще поддържаме добър тон, но оценявам критиката – най-добрите ми приятели и партньори са критични към мен. И те знаят, че това е ценно – всеки бърка, всеки върви понякога в неправилна посока. Очаквам от всички добронамерена градивна критика”, каза Терзиев. Той обясни, че по време на кампанията е бил критикуван, че не обещава достатъчно. “Да, избори са, но не виждам смисъл – ако ние сме поредните, които обещават, и след 4 години водим отново този разговор, няма да променим нищо. Искаме системна промяна, а не обещания”, каза Терзиев. 

Ние търсим надграждане, не отиваме с лошо. Ще търсим професионализма във всеки човек. И искаме, всеки, който е отговорен към София, да продължи да работи в общината”, каза Терзиев. 

Новоизбраният кмет на София обяви, че ще закълне спокоен в понеделник. Неговият опонент Ваня Григорова поиска Административния съд да спре процедурата, но искът ѝ беше отхвърлен. “Дори да се притеснявам, няма значение. Трябва да се готвим да влезем в управлението. Трябва да се видим с всички директори на дирекции, да се запознаем с тях, да разберем какво ги притеснява. Изборите минаха – трябва да минем от кампания в активен режим на работа”, обясни Терзиев. 

Няма да толерирам обиди

Той каза, че няма да толерира поведение, в което конкурентите се обиждат. “Омаскаряването се случва във всяка кампания от десетилетия. Политика на отричане на всичко, което се е случило преди. Затова избрахме позитивна кампания, макар да беше трудно. Аз, човек от моя екип – никой не си е позволил да каже нещо лошо или обидно. Няма да толерирам подобно поведение в моя екип и с хората, с които работя. Добрата работа минава през уважение. А ние трябва да работим заедно в следващите 4 години. С риторика на отричане, с постоянно омаскаряване, губим вярата, че можем повече, губим умението да се обединяваме. Светът се променя и се развива много бързо и ако не въвлечем гражданите в този процес, само ще загубим като общество. Темата, с която започваме всеки ден, е че заслужената и незаслужената критика ги поемам аз. Но без значение какво се случва, ние трябва да бъдем позитивни. И го показахме в тази кампания. Винаги има изключения, но сме се старали да говорим за решенията, а не за проблемите”, обясни Терзиев. 

Причината да бъдат спечелени изборите

Терзиев благодари на всички хора, които са гласували за него на изборите. “Постарахме се много през тези 4 месеца и може би това е причината да спечелим изборите. Видяхме се с хиляди хора, говорихме с много организации и бизнеси, но явно има още много работа. И е разбираемо – всеки е прав да подходи с недоверие, когато много се обещава, а малко се реализира. Всичките хора, които гласуваха за нас спечелиха изборите. Имам ангажимент към всеки един, който е гласувал за мен, както и тези, които не са гласували за мен. Кметът е кмет на всички, тези, които са го подкрепили, тези, които не са го подкрепили, както и тези, които не са гласували, за да започнат да го правят”, каза Терзиев. Според него българската политика трябва да стане по-градивна, защото иначе България няма да може да се насочи към обща цел. “Прекалено много неща ни разделят, но трябва да имаме обща цел къде да сме след 10-15 години. Може да има разлика по начина, по който искаме да го постигнем, но целта трябва да е там”, каза Терзиев.

Мнозинството в Общинския съвет

Той повтори тезата си, че мнозинства в Общинския съвет ще се търсят по конкретни теми. “Ще се видим с всички групи, за да намерим пресечните точки, кои са важни за тях приоритети и да се търси подкрепа за тези политика и за бюджета, който следва от тях. Има голямо припокриване на програмите. И ако те седят зад това, което са писали, зад това, което са говорили, ще има общ език. А ни трябва мнозинство, за да приемем бюджета. Ясно е, че има точки, по които не можем да постигнем съгласие с всички. Но търсим общите неща, които ще дадат тласък на града. Все пак всички са избрани, за да защитим интересите на софиянци. Имаме предпочитания да се работи принципно и прозрачно. И кога се вземе дадено решение, да се обясни, за да го приемат гражданите”, обясни Терзиев. 

“Единствената ни цел е да покажем добро управление в следващите 4 години. Да бъдем добри стопани на София, да покажем по-голямо умение да въвличаме останалите, да градим мостове, да работим за бъдещето на този град.”, каза Терзиев.