'; Разделителната линия е ясна – модерна и прогресивна София или не |

Разделителната линия е ясна – модерна и прогресивна София или не

“Вижда се много ясно къде е разделителната линия. Модерна, прогресивна, добре управлявана столица от независим човек със силен екип или не. Имам талант да обединявам хора, обединих много хора в моя екип, които искат по-модерно бъдеще”, каза Васил Терзиев в предаването “Лице в лице” по bTV и добави, че явно е успял да консолидирам и редиците и на своя опонент.

“Имам претенции, че сме по-добрият отбор и е ясно за кого гласуваш, ако го направиш с номер 85. Какви са политиките, каква е визията ни, кои практики искаме да премахнем. Показали сме екипа, с който ще управляваме. И ще го направим за София, защото този град може много повече”, добави той.

Терзиев коментира и хаоса с гласуването на първия тур на изборите. “Абсурд е да има толкова висок процент невалидни бюлетини – отново 15% от бюлетините в страната са невалидни. Не може да се прави активно мероприятие един ден преди изборите, с циркове между институциите. Всичко това ерозира доверието на хората”, обясни той. 

Терзиев призова софиянци да излязат и да гласуват в неделя. “Веднъж на 4 години имаме възможност да гласуваме за това как ще ни управляват на местно ниво. Това е най-базовото демократично право. Ако не се възползваме, не можем да имаме претенции как ни управляват. Трябва да излезеш и да гласуваш, за да не даваш на други да контролират твоето бъдеще,” каза Терзиев. 

Ще включим всички хората в решенията за София

Терзиев говори подробно и за социалните услуги, които предлага общината. Той разказа, че преди дни е има среща с всички организации на хора в нераностойно положение. “Общината е абдикирала, тя не ги въвлича по никакъв начин- нито един незрящ човек не е участвал в решение на проблем с достъпността на този град. Вратата е затворена. И това е едно от нашите обещания – ние ще намерим правилния формат, по който те да бъдат въвлечени. С консултативен съвет, защото тяхното мнение е важно. Дали е районен кмет, дали е незрящ човек – те трябва да бъдат на масата, когато се формират политиките. Защото аз колкото и да знам по тези проблеми, не мога да бъда толкова дълбоко в тях и да ги чувствам в сърцето си, колкото тези хора, които живеят с тях всеки ден. Ролята на кмета е да взима решения. Системни такива,” обясни Терзиев.

Имам опит как да поправя машината и да има резултати

Той наблегна на факта, че има силен екип и опит как се управляват хора. “Ние месеци наред работим по това да имаме екип, а не хвърляме само повърхностни политически послания. За мен ролята на политик и това как се печелят избори е по-новата част, но това как се управлява добре, как се сглобява екип, как да мотивираш хора, как да зададеш дългосрочна цел, как да заложиш принципите, които формират едно управление, как да поправиш машината, за да произвежда тя консистентно правилния резултат, това нещо ми е ясно от години. Имам много опит, от който да се види как съм управлявал, какви успехи съм постигнал, умея ли да работя с хора и да изграждам доверие,” обясни Терзиев. 

Експерти в бордовете на общинските дружества

Кандидатът за кмет коментира и темата с общинските дружества. “Предполагам, че има хора, които са настанени и такива, които защитават публичния интерес. Какъв е балансът, мога да ви кажа след седмици. Повечето бордове са с по трима души, имат и управителен съвет. Взимат по няколко хиляди лева заплата. Има и случаи като гаранционния фонд, където има петима човека борд и четири служители. Но човекът в борда трябва да е експерт, другото е хранилка. Важното е хората да си тежат на мястото и да защитават интересите на софиянци. Друг проблем е, че тази паралелна милиардна икономика не допринася с нищо за икономиката на софиянци. Приходът е минимален – това не е правилен подход”, обясни той.

Терзиев добави, че моделът не може да се промени без намесата на общинския съвет. ”Общинският съвет е водещ в случая на общинските дружества. Но ролята на кмета може да е друга – той може да води този процес, да изисква решенията, и да дава идеи. И тогава ще дойде системното подобрение”, обясни той.

Как ще бъде спрян ремонтът на ремонта

Терзиев обясни и как ще се справи с феномена “ремонт на ремонта”. “Трябва да се промени и видимата част, и невидимата. Защото много от нещата се объркват още преди да ги видим. Първо – от самите идеи – кое е по-важно и ще е по-добре да се направи, как да направим детайлно задание, а не един хвърчащ лист. Проекти, инженеринг. Как си направил добро задание, дали е обсъдено, дали е направена добре обществената поръчка. Целият процес трябва да се преосмисли. Това ще спре и корупционните практики, недомислиците. 

Проблем има и с глобите – те са несъразмерно малки на фона на проекта. Когато направиш 10 млн проект и те глобат 50 000 лв., могат да те глобят още 50 000 и още 50 000 и тази глоба не се усеща. Санкцията трябва да е съразмерна”, обясни той.

Според него най-големият проблем на София е “Топлофикация”. “Трябва да се следват парите – където има най-много пари, там има и най-много лоши практики и корупция. “Топлофикация” е най-трудният проблем за решаване в столицата. След него са сметосъбирането и всичко, което се случва с инфраструктурните проекти. Какво е решението – просто трябва да се запретнат ръкави и с много политическа воля да се атакуват, тъй като това са проблеми, които са наслагвани с години. Ние ги знаем какви са, но въпросът е имаш ли мотивацията и силата да устояваш на натиск. Доказал съм, че имам силата. Всички, които са работили с мен, знаят, че, когато трябва да се намери едно решение, се боря до край”, завърши Терзиев.