'; Ще върнем доверието в Столичната община |

Ще върнем доверието в Столичната община

„За мен е важно да бъда кмет на всички софиянци. Това важи не само за мен, но за всички от администрацията, за районните кметове – изборите минаха, трябва да превключим в режим да служим на всички софиянци. Имаме амбиция да върнем доверието в общината и да докажем, че нашият екип наистина може да свърши работа“, заяви новият кмет на София Васил Терзиев. Той говори в „Лице в лице” по bTV в първото си интервю след балотажа в столицата.

Терзиев коментира и заявеното желание на Ваня Григорова и коалицията зад нея да обжалват резултатите от балотажа. „Те са в правото си да оспорват. Ние също имаме претенции за случилото се и на първи, и на втори тур – огромната разлика в екзит половете, секции с нула гласа за мен, включително на балотажа. Скандали има, включително този с машините преди първия тур. Много е жалко, че хората не вярват в изборния процес – това трябва да спре. Няма причини да вярвам, че изборите ще бъдат касирани. Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха, защото те виждат и гласуват за европейска столица,” заяви Терзиев. 

Той заяви, че макар да не е партиен член се чувства на мястото си в местната коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България (Спаси София)”. „Аз се чувствам част от това, което се случва от дълго време. Христо Иванов ме покани за кмет още 2019 г., тогава отказах. Просто сега обстоятелствата бяха по-различни и имах какво да дам на нашата кауза да променим София и България. Оценявам, че ми е гласувано доверие. И на мен, и на хората зад мен. И ще работим много усърдно да докажем, че наистина си е заслужавало. Защото ни подкрепиха толкова много обезверени от политическия процес хора с надеждата, че този път ще е различно. Надявам се, че след време ще мога да гледам всички тези хора в очите, когато вървя по улиците“, заяви Терзиев.

Няма да зачеркваме нищо с дебелия флумастер

Новия кмет на София обясни и как ще работи с общинския съвет. Коалицията зад него има 23-ма представители в СОС, но те не са достатъчно за мнозинство. „Ще направим поредица от срещи с всички, представени в общинския съвет политически сили. Ще търсим пресечни точки между тяхната програма и нашите принците. Ако ги има в тяхната програма, би трябвало да намерим подкрепа. Ако всеки си стои зад програмата, ако тя не е било празно политическо говорене, ще намерим пресечни точки”, обясни той.

Терзиев каза и какво ще направи в първите си дни като кмет.  „Ще започна с това да се запозная с максимален брой хора от администрацията. Да разбера какви са проблемите и очакванията. Да знаят, че идва нещо ново, но и че ние идваме да строим, да ускорим прогреса. Няма да зачеркваме с дебелия флумастер нищо. Ще бъдем градивно управление. Освен това ще зададем ясни правила – кое е приемливо и кое не. И всеки професионалист ще получи шанс да направи най-доброто за софиянци. Аз знам, че там има много свестни хора, които имат желание да свършат работа. Понякога липсва процес, понякога практики, или някой не е на правилното място. Но за да правиш резки промени, трябва да разбереш какво става в дълбочина”, обясни той.

Терзиев каза, че следващата седмица ще бъдат обявени и заместник-кметовете. Според него те ще бъдат хора с административен опит, които са експерти в областта си. Кметът каза и че ще предложи промени в структурата на общината. „Трябва ресорите транспорт, здраве и финанси да се разделят – не може да ги управлява един заместник-кмет. Искаме разделяне на ролята на главния архитект и да има заместник-кмет по градоустройство и планиране. Също така заместник-кмет по сигурността, за да бъде даден приоритет на това София да стане по-сигурен град”, каза Терзиев. 

Влизането в крайните квартали

Новият кмет на София обеща, че този път наистина ще има “влизане в кварталите”. Предишните управляващи обещаваха същото през последните си два мандата. “Първо ще го направим чрез пътната инфраструктура. След това – чрез преоценяване на парите, които се заделят за Кремиковци и Панчарево, защото там живеят малко хора, а това са големи по площ райони. Също така – връзките към Северната тангента и Околовръстно. И ние ще бъдем на място там – хората да усетят, че дори да не можем да решим проблема им утре, няма да страдат от липсата на внимание. Централната администрация ще ходи всеки месец в различни райони, за да има шанс за връщане на доверието. За това, че общината работи за хората и за бизнеса – за тези, които плащат сметките на града”, каза Терзиев. Той обясни, че още в Бюджет 2024 ще бъдат направени първите стъпки към децентрализация. Така районните кметове ще имат повече средства да решават проблемите на районите си.

Промяната в Инспектората

Терзиев обяви и вижданията си за промяна в Столичния инспекторат. „Ние ще се водим от това кое е добро за гражданите. Това е основен принцип и ще се подсещаме всеки ден за кого работим. Инспекторатът ще бъде реформиран така, че да си влезе в ролята и да се грижи за публичния интерес. Инспекторите имат ниско заплащане и то е с таван. И няма значение колко добре си вършат работата и колко акта ще напишат. Това трябва да се преосмисли, трябва да има преструктуриране на възнаграждението на тези хора. Освен това трябва да се скъси веригата – районните кметове да възлагат проверки на районни инспектори”, обясни кметът на София. За пример той даде модела на ЦГМ. „ЦГМ работи най-бързо, защото всяка скоба води до нещо хубаво за човека, който я е сложил. Това е моделът, който искаме да наложим. Но не само за наказателните инструменти, а за всички звена на общината”, добави Терзиев.  

За финал той коментира и гласуването на Бойко Борисов, който каза, че е гласувал за него с нежелание. „Г-н Борисов си смени мнението няколко пъти. Но трябва да му  благодаря като гласоподавател. Иначе се видя, че повечето симпатизанти на ГЕРБ подкрепиха г-жа Григорова. Аз обаче, искам да благодаря на тези, които гласуваха за мен и да им обещая, че ще направим София по-хубав град”, завърши Васил Терзиев.