'; Ще решим вечните проблеми на София сега |

Ще решим вечните проблеми на София сега

Васил Терзиев даде интервю за вестник “Стандарт”. Тук са само акцентите от неговите думи. Пълния текст може да прочетете тук.

Проблемите на София

Проблемите са много и всеки може да назове поне три в зависимост от начина си на живот и представата си за качествена градска среда. Сред най-чувствителните теми са презастрояването, недостигът на места в детските градини, мръсният въздух, вечните ремонтите. Когато обаче погледна по-детайлно на всеки един от тях, виждам една пресечна точка – примирението, че всичко се случва бавно и че тук е така. Не мога да се съглася с това, защото съм убеден, че можем много повече и много по-бързо. Последният месец и половина обикалям и се срещам с хора във всички райони на София и виждам едни и същи проблеми навсякъде. Проблеми без решения с години. Моята цел е много ясна – да работим с екипа и още в първия мандат да разрешим един път завинаги тези проблеми. Ние знаем как да съчетаем дългосрочната визия за развитието на София с най-наболелите ежедневните проблеми, които дразнят всички нас.

Трафикът

Нашата визия е София да бъде град за хората, а не град за автомобилите. Но няма как да се намери решение без да се огледат нещата от всички страни. Важно е най-напред да се знае колко коли влизат в София, от къде влизат, как се разпръскват. В момента близо 40% от софиянци разчитат само на автомобилите си. Ключово е да имаме добра и бърза алтернатива от страна на обществения транспорт. В голямата картина на тежкия автомобилен трафик не може да подминем и начина, по който работи градският транспорт. В момента той е фрагментиран и се получава така, че имаме множество маршрути, които обаче често са без добри връзки помежду си. Освен това липсват връзки с довеждащия транспорт до ключови спирки, особено на метрото. А с чисто административни или наказателни мерки нещата няма да се решат. Ще оптимизираме разписанията така, че градският транспорт да бъде редовен, да има синхрон по отделните коридори и прекачванията да са по-добре координирани. Можем да намалим времето за придвижване в София ще работим за предлагане на нова дигитална, зелена, интелигентна мобилност, с повече пешеходни и велосипедни пространства, където транспортът се предоставя като услуга, а хората да предпочитат тези начини на придвижване пред автомобила.

Мръсният въздух

Решенията тук са комплекси и взаимно свързани. От една страна е важно да намалим автомобилния трафик като част от мерките са стимули за закупуване на велосипеди, тротинетки и други видове алтернативни транспортни средства. Както казахме и да развиваме мрежата с чист, достъпен и удобен обществен транспорт с приоритет на електрически и нискоемисионни превозни средства. Тъй като проблемът с мръсния въздух съдържа много компоненти, сред мерките, които предлагаме, са повече зелени пространства и засаждането на повече дървета в града. Строг контрол и прекратяване на паркирането на зелените площи, което ги превръща в кални точки.  

От друга страна, за да изчистим въздуха на София, със сигурност трябва да спре отоплението на твърдо гориво. Хиляди домакинства го правят в момента. Това е и социален проблем и ние трябва да им помогнем да минат на пелети и климатици. Имаме разписана програма, с която ще помогнем на 3000 домакинства годишно да спрат да използват твърдо гориво.

Детските градини

Ще кажа кратко – след нашия мандат тази тема няма да съществува. Защото поемам ангажимента нито едно дете в София да не е без възможност за дневна грижа. Защо е толкова сложно да се строят детски градини като в същото време огромни сгради се строят за нула време из целия град. Защо е възможно други европейски столици да имат решение на този проблем, а ние – не? За мен решението е въпрос на политическа воля. Търсиш отговори, докато не ги намериш.

Нови инвестиции и индустриални зони

Можем да превърнем София в град на иновациите, град на икономиката на знанието, притегателен център за инвеститорите, за предприемачите и изследователите. София може да бъде истински прекрасно място не само за хората, но и за бизнеса. Нашият град вече се развива като хъб за иновации и нови технологии в Югоизточна Европа, но вярвам, че може да стане още по-привлекателен за високотехнологичните компании. Знам това, защото като човек, идващ от бизнеса, заедно с всички амбициозни предприемачи сме успели да привлечем стотици компании и да открием десетки хиляди нови работни места.

Сред нашите основни приоритети е развитието на северните квартали – ще насочим инвестиции в тази посока, за да използваме огромния потенциал на тези зони така, че да създадем уникална комбинация от прекрасна природа и модерен градски живот.

Ремонтът на ремонта

Контрол, по-доброто планиране на проектите и строгата система за следене на качеството са ключови. Когато правиш ремонт вкъщи, внимаваш на кого се доверяваш и го следиш изкъсо, нали? Правилата трябва да се променят така, че фирмите, които не се справят, да нямат шанс отново да участват в подобна дейност. Също така трябва да има съразмерност на глобите спрямо стойността на проекта. И тъй като ремонтите най-често се комбинират в съзнанието на хората с корупцията, то нашият отговор се нарича “прозрачност и проследимост”. И аз вярвам, че това не е празно твърдение, а напълно постижима цел.