'; Важно е да се обединим за дългосрочните цели за София и да работим заедно |

Важно е да се обединим за дългосрочните цели за София и да работим заедно

“Спечелването на изборите е голяма отговорност и ние се отнасяме с огромно уважение към гласуваното ни доверие и към очакванията на хората какво трябва да се направи за нашия град така, че Визия София 2027 да е вдъхновяваща. Брандът на София след 4 години искам да е “Град на големите възможности”. Град, където независимо от възраст, независимо от произход, ти намираш повод да живееш и да дадеш път на мечтите си. И цялото общество, градът те подкрепя да мечтаеш смело. Място, където се развива култура, развива се бизнес, където се сблъскат различни идеи. И именно тази различност, тази пъстрота да дават красива среда, в която да живеем”, заяви новият кмет на София Васил Терзиев. Терзиев говори в закриващото събитие от Powers Summit 2023. 

Обединение около дългосрочните цели

Щастлив съм, че в новата ми роля ще бъдат застъпени всички теми, за които съм се борил – образование, иновативна стартъп екосистема, финансиране, връзка между всички хора и организации, които имат принос в създаването на стойност, във връзката град-държава и връзките с други градове, тъй като ние не живеем в изолиран свят.   

За щастие по много от нещата, по които сме работили последните 10-20 години, резултатът вече се вижда. Стартъп среда, финансираща екосистема – много от добрите модели, които сме виждали по света са тук. Взаимодействие, взаимопомощ, дългосрочното обединение около цели – това дава резултат. За мен ще бъде изключително голяма привилегия част от наученото да го приложим в различен мащаб. Като начин на работа, начин на мислене, амбиция. 

Тук се говореше много за това колко е важно да има дългосрочни цели,  които да надхвърлят времето на един мандат. Трябва да ги открием и да се обединим около тях, независимо от политическия цвят, независимо от геополитическите предпочитания – да работим за тях, защото да създадеш сложна система отнема страшно много години. И трябва да има разбиране, че няма как да се случи, ако не работим заедно по тях.

София след 4 години

Когато говорим за София след 4 години – със сигурност първият ясен отговор е по-добра градска среда. Да решим много от проблемите, които ни дразнят в ежедневието да ги няма. 

Но има и още – добро управление на общината, за да става по-бърза във вземането на решения. Все повече от този човешки потенциал на служителите в нея да бъде реализиран. Софиянци да усещат, че в лицето на общината имат партньор. Че вратата е отворена за всеки, който иска да подобри града. Да се премахне тази огромна пропаст между общината, граждани, бизнес и различни неправителствени организации. За да може най-добрите решения, независимо от къде идват, да намират път в дневния ред на всички нас. Защото колкото по-добри решения взима общината, толкова повече се вдига качеството на живот на всички нас. 

Брандът на София

Говорихме за бранда на България. Същото важи и за бранда на София. С какво си по-различен, с какво си по-добър, за да привлечеш талант или инвеститор, за да създадеш бизнес. Защо българи да изберат да се върнат в България. 

Стъпвайки на моя дългогодишен опит, тема ще бъде как да развиваме икономиката на този град, за да има все повече просперитет и все повече възможности. Развивайки София обаче, никой не трябва да остава назад. Аз и преди съм говорил за социално отговорния капитализъм, защото това е важна тема. Трябва да подкрепяме тези, които разбиват дебелия лед, но те не трябва да забравят каква е тяхната отговорност към обществото и да намират път да връщат към тези, които са изостанали назад, за да не бъде голяма ножицата. 

Ние сме доказали, че София може да седи добре спрямо конкурентите си от Балканите, Източна и Централна Европа. Въпросът е да го приложим навсякъде. Така както направихме в иновативната екосистема.

Кой ще налага дневния ред

Наистина вярвам, че можем много повече, отколкото постоянно ни се казва. И това не е смяна на решение, наредба или правилник. То е до общата настройка на хората. И да се показват и разказват добрите примери. Да се подкрепят местните герои. За да може те да зареждат идващите след тях, които вече да надграждат. Но и тези хора и бизнеси да имат отговорност към следващото поколение да ги надскочи и да му помагат това да се случи. Наистина вярвам, че можем да се изненадаме колко много можем да постигнем заедно. 

Всички институции трябва да работят заедно. Има много неща, които са в компетенциите на кмета, има много други, за които ще търся подкрепа от общински съвет, държава, различни министерства. Ако търсиш решение, ако виждаш проблем, нищо не те спира да събереш различни хора на една маса и да търсите решение. И това е част от моята визия за цялостния процес на въвличане. За важните теми, независимо дали ти е вменено по закон или нещо друго, ти трябва да налагаш дневния ред. 

София и технологиите

Като човек, който идва от технологичния бизнес – цялостна дигитализация влиза сериозно в нашата програма. Както и иновативни решения – от умни светофари, внедряване на технологии, които подобряват трафика, анализ на тези данни, събирането на данните на едно място, за да може да се използва при вземането на решения и създаване на модели. Технологиите и данните ще станат централна част от вземането на решения. За да не се базират тези решения на мнения, а на нещо, което всички разбират сравнително еднозначно. 

Тук е и темата за улесняването на бизнеса – електронни строителни разрешения, всякакви други режими, които изискват одобрение от общината, да са на два клика. 

Приложение, което ти дава всяка услуга, от която имаш нужда, ако живееш в София. За да не се налага да се луташ за елементарни неща, както е процесът по изкарване на карта за градския транспорт на детето, в който процес се включват дори баби и дядовци. 

Целта е бизнесът и гражданите да могат лесно да си свършат работата, да участват в решенията, да участват в налагането на дневния ред. И администрацията да работи за всички хора. 

Има доста предизвикателства, с които се сблъскваме и за които няма да стигне един мандат да бъдат решени. Целта е да има изключително добра основа, за да може  визията София 2031 да е агресивна и в бъдещето, а не догонваща. Защото сега се налага да се опитаме да се изравним с други градове, за да може после да отскочим.