'; Апелирам за приемане на Закон за лустрацията |

Апелирам за приемане на Закон за лустрацията

Кандидатът за кмет на София обяви, че ако бъде избран, ще направи музей на комунистическия режим

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев призова политиците да приемат Закон за лустрацията. Терзиев беше гост в предаването “120 минути” на bTV и говори дълго по темата за Държавна сигурност и травмите на миналото. 

“Апелирам политиците да приемат Закон за лустрацията. Всички страни от Източна Европа го направиха, ние – не. Трябва да има отворен достъп до тези досиета, за да се спре с всички тези машинации, за да се спре с изнесени досиета, които се използват за шантаж”, каза кандидатът за кмет. Терзиев допълни, че това ще е само първата част от темата. “Това ще покаже дали сме на път да станем нормално общество. Но трябва да изговорим и останалата част – не само досиетата. Болката на хората и всичко, което им е причинено – никой не се е извинил. Аз искам да се извиня. Да дам едно начало като потомък на хора, които са били от тези структури”, каза още той. Кандидатът за кмет на София обяви, че ако бъде избран за кмет, ще направи музей на комунистическия режим. “Когато си дете, ти нямаш наблюдения над процесите как е работил този режим. Уроците по историята са различни. С годините започваш да задаваш въпроси. Започваш да си даваш сметка колко несправедливости е имало. 

Боли ме как сме си унищожили част от интелигенцията, как са страдали деца, как са разстрелвани хора без съд и присъда. Радвам се, че моята кандидатура отново повдига този разговор. Този разговор не се състоя, а само се замита под килима. Не сме прочели книгата до край, а само някои страници от нея. Част от темата за миналото е създаването на музей на комунистическия режим. Да знаем какво се е случило на пострадалите, как се е случило и никога да не се повтаря. При мой мандат, защото топката се тупа вече 15 години, този музей ще бъде реализиран”, заяви Терзиев.

Терзиев обясни и какво отношение има към корупцията, завладяла София. “Искам да покажа как се прави политика, без да има нужда да влизаш в нея, за да забогатяваш. Човек прави почти всички неща по три подбуди. Едната е за пари. Аз казах, че пари си имам и не влизам в политиката за това. Второто нещо е слава. И нея съм я постигнал в другите си професионални поприща. Така че за мен остава удовлетворението – от добре свършената работа в защита на публичния интерес”, завърши кандидатът за кмет на София.