'; Хората трябва да получават достойни заплати |

Хората трябва да получават достойни заплати

“Хората трябва да получават достойни заплати. Това ги кара да работят по-добре, да се чувстват по-добре, да са по-щастливи и да имат по-пълноценен живот.” Това заяви кандидатът за кмет на София Васил Терзиев на среща с КНСБ. Така Терзиев коментира думите на председателя на КНСБ Пламен Димитров, че най-важните неща за КНСБ са заплатите на работниците и социалните им придобивки.

“За да имаш качествена услуга, трябват хора, които си харесват работата. Това става със справедливо разпределение на крайния резултат” каза Терзиев. Той даде и пример с компанията “Телерик”, която основава и управлява. “Над 300 души имаха акции от тази компания. И над 80% от продажната цена беше за всички тях. Това е отговорността към хората – не може те да дават всичко, когато трябва да се работи, а при разпределяне на резултати те да не участват. Това е култура, която се е наложила в ИТ компаниите. И искаме да го наложим в управлението на София”, каза Терзиев. 

В момента има голяма разлика между качеството на живот в различните квартали на София. “Софиянци не сме изолирани един от друг – ходим по едни улици, дишаме един въздух. За нас като екип е важно да намалим неравенството между хора и  квартали. И това трябва да е мое лично убеждение. Защото  едно общество не може да е щастливо, ако има голямо неравенство между хората”, добави той.

Терзиев каза, че от срещите с хора и бизнеса е видял, че връзка между софиянци и общината е скъсана. “Моята администрация ще слушаме и ще чува идеите на хората. Комуникацията със софиянци трябва да е непрекъснато здрава. Защото често сега хора без пълната картина вземат решения, които не са добри за гражданите. Ние ще променим това”, обеща кандидатът за кмет.

Той каза, че ще работи да се подобряват условията на труд. “Няма значение дали става въпрос за здравните заведения или за транспорта. Но подобрение може да има, ако увеличим приходите и ако не пилеем това, което имаме. Да няма ремонт на ремонта, да не произвеждаме нещо за три единици ресурс, вместо за една. Ефективното управление и прекрояването на важните процеси в общината е ключово за това. Както и наличието на хора, които разбират, че те отговарят за нашите общи пари и те трябва внимателно да бъдат харчени”, добави Терзиев.

Много по-отговорни хора начело на транспортните дружества

По отношение на проблемите в транспортния сектор говори кандидатът за общинският съветник от коалицията Симеон Ставрев. “Знаем, че има недостиг от около 150-200 шофьори в Градския транспорт. И това е много неприятно за колегите им, защото работят извънредно и няма как да почиват. Що се отнася до загубите в транспортните дружества – предишните управляващи трябва да отговарят. Шефовете на транспортните дружества не си вършат работата както трябва. Но мандатите им изтичат и трябва да бъдат назначени много по-отговорни хора. Защото в момента оттам изтичат куп пари, които ние просто не знаем къде отиват”, заяви Ставрев.

Той подкрепи и връщането на нощния транспорт в София. “Голяма част от обществото иска нощен транспорт, защото е удобен. Въпросът е как да го направим така, че и шофьорите да са доволни. Подкрепяме го, но не за сметка за работното време и извънредните часове на шофьорите”, обясни Ставрев. Той добави, че екипът на Васил Терзиев работи и за увеличаване на бус лентите и допълните ограничители по трамвайните линии. “Това ще помогне за нормализиране на графика и ще намали притесненията на шофьорите”, каза той.

Ръководителят на “Екипът на София” Любо Георгиев добави, че трябва да се подобрят и условията, при които общинските служители използват градския транспорт “Съгласни сме, че трябва да има по-добри условия за тях”, обясни той.

Опит за предоговаряне на ВиК концесията

Терзиев и Георгиев се обединиха около идеята, че концесията на “Софийска вода” трябва да продължи при добри за общината условия. “Дълги години общината прехвърля всичко върху концесионера. “Софийска вода” направи добри неща, но има и неща, които са под въпрос. Ако спрем концесията, водата спира, защото няма кой да поеме нещата. Договорът трябва да бъде предоговорен, защото има какво да се изисква. И то най-вече по отношението на поддръжката и изграждането на нови системи.”, обясни Георгиев.

Не трябва да ни е срам от ремонтите на училищата

Терзиев потвърди тезата си, че за него образованието е едно от най-важните неща. “Без промяна в образованието не ни чакат добри времена. Общината има отношение към материалната база на училищата. Видяхме много тъжни неща из София в това отношение – как парите просто са се изпарили. Ние ще работим всеки лев, който се заделя за инфраструктура, да води до такъв резултат, от който не ни е срам. И да превърнем училищата в центъра на всеки квартал”, заяви Терзиев. 

Любо Георгиев добави, че проблемът с яслите и детските градини е заради неумението на сегашното управление да планира правилно. “Имаме предвид спецификите в различните квартали. Направили сме план, който ще работи за всички. И в никакъв случай няма да правим компромиси със средата за децата.”, каза той.

Оздравяването на “Топлофикация”

“Собствеността трябва да остане такава, каквато е и дружеството първо трябва да се оздрави. Два от основните проблеми са колко лихви се плащат по задълженията на година и плащанията за емисии. В момента лихвите са около 200 млн. на година. Трябва да се намери път да се предоговорят, за да може “Топлофикация” да гледа към бъдещето. Още толкова се плащат за емисии – тоест трябва да се търсят алтернативни решения, за да се намали тази сума. Надяваме се в рамките на един мандат да можем да сложим добро начало за решаването на проблемите”, поясни Терзиев. 

“В сегашния бюджет финансов ресурс за промени почти няма. Инвестирането в когенерация може да помогне за оздравяването на дружеството”, коментира общинският съветник Бойко Димитров. Той също е кандидат за нов мандат от местната коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” (Спаси София). 

Културните институции са важни за София

Бойко Димитров добави, че заедно с кандидата за общински съветник Веселин Калановски, са готови и с план за развитието в културните институти, което включва и заплащането на работещите в тях. “Имаме предложение и ще го внесем веднага след изборите”, обясни той. 

Обновяване на здравните заведения

Бойко Димитров се съгласи със синдикалните лидери, че трябва да се работи много за обновяване на базата на общинските здравни заведения. Той каза, че в новия мандат ще провери причините за ниските заплати в някои общински болници. “В момента Общината е много непрозрачна и е трудно се ориентира човек какво точно се случва. Но това ще се промени след изборите”, обеща той.