'; На терена на София ГЕРБ са ни политически опонент  |

На терена на София ГЕРБ са ни политически опонент 

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев критикува управлението на ГЕРБ в града. В участието си в предаването на БНР “Политически некоректно” Терзиев каза, че при тези големи инвестиции през годините градът е можел да изглежда много по-различно.

Инвестирани са много средства, но ние не виждаме резултатите. Всичко е могло да стане по-бързо и много по-добре. При всички наши срещи с хората на София се говори за корупция. Заради това  прозрачността и борбата с корупцията е важен фокус за нашето бъдещо управление. За мен г-жа Фандъкова е абдикирала от ролята си, не прави нещата като един кмет, и всичко се решава на парче, което създава проблеми”, заяви Терзиев.

Той потвърди, че основната цел  на коалицията зад него е победа на първи тур и мнозинство в Общинския съвет. “По принцип има план А и план Б. Ние ще представляваме всички граждани, независимо за кого са гласували. Надявам се, че за 80-90% от важните за града и хората въпроси ще намерим път и подкрепа. Но ние работим активно за план А и се надяваме, че ще заслужим доверието на софиянци в следващите три месеца. Няма да правим безпринципни компромиси. Ще правим компромиси, само ако е защитен публичният интерес”, каза Терзиев.

Той коментира и темата за ротационното управление между ГЕРБ и ПП-ДБ. “Разбирам,  че хората не приемат много лесно случващото се на национално равнище. Аз го приемам като най-доброто възможно от всички други алтернативи за държавата. Само това е начинът да придвижим националните приоритети – Шенген, Еврозоната, конституционната рефора. На ниво София обаче е ясно, че ГЕРБ е политическият ни опонент. Това е линията на всички партии зад мен”, категоричен беше кандидатът за кмет на коалицията “Продължаваме Промяната”, “Демократична България” и “Спаси София” и подкрепен от “Екип на София”.

Президентът да види какво съм направил през всичките тези години като “предател” на родината си. Ролята му е да обединява, а не да атакува лично.

Васил Терзиев определи като изключително грозни думите на президента Румен Радев, че “човек, който предава родителите си, ще предаде и родината си”. 

“Със сигурност аз не съм се отрекъл от родителите си. Няма как да се отрека и не бих го направил! Те са ме научили на трудолюбие, на скромност, на любов към родината – няма как да се отрека от тях. Но, да, смятам, че комунистическият режим е престъпен. Смятам, че са извършени престъпления спрямо хората. Защо г-н Радев не види какво съм направил през годините като човек, който “предава” родината си? Създал съм хиляди работни места, десетки хиляди индиректно. Докарал съм в държавата инвестиции за милиарди. Инвестирал съм милиони лични пари в образование и социални каузи. Това ли е профилът на човека, който предава родината си? Ако всички бяхме такива “предатели”, щяхме да сме по-добра държава”, заяви кандидатът за кмет на София. 

Терзиев добави, че е бил напълно наясно с това, че ще има атаки към него заради произхода му.  “Знаех, че семейството ми ще бъде тема. Затова още в началото споделих с партиите, за да преценим дали това е непродолим риск. Да се претегли какво съм постигнал аз като човек в какво вярвам, какво мога да дам в тази кампания. Това е модел, който и в други кампании сме го виждали – когато се очерня кандидат, разделяй и владей, всички са маскари. На срещите много хора ми казват, че срещу мен има активно мероприятие. Но ние тази игра не я разбираме. Разбираме как да направим екип, как да съберем добри хора и да работим за хората на София”, обясни Терзиев.

Терзиев подкрепи идеята на ПП-ДБ за мандатност на кметовете

В интервюто Васил Терзиев каза, че подкрепя идеята на ПП-ДБ за конституционни промени, които да ограничат мандатността на кметовете. Проектът за тези промени беше обявен по-рано днес. “Вярвам в мандатността и във всяка организация, където съм  бил, това е било така – за да не може никой да се застова прекалено дълго. Два или три мандата е въпрос на дискусия. Аз лично съм  за три  мандата – в тях могат да се реализират големите проекти. Но въпросът не е дали да имаш ограничения, а да имаш дългосрочна визия. В хоризонт 15-20 години напред, нещата които ни обединяват, са повече от тези,  които ни разединяват. Най-лесно е да се обединим около големи идеи, ако искаме да имаме приемственост, без значение кой управлява”, каза Терзиев.

Районните кметове и вътрешните избори

Терзиев обясни, че процесът по номинации на кандидатите за районни кметове, общински съветници и заместник-кметове се извършва с единодушно одобрение. “За да носим отговорност за всеки избран, минаваме през много комплексен процес. И защото искаме хората да знаят за кого ще гласуват. Това,  което се случва сега на терен, ще продължи след изборите. Ще продължим срещите с хората, за да се изяснят проблемите на всеки район и как могат да бъдат решени. Така ще имаме не висяща програма, а смислена управленска стратегия”, обясни Терзиев.

Той подчерта, че подкрепата на номиниралите го партии е пълна. “Благодаря на всички партии, на техните структури и на лидерите им за подкрепата”, заяви Терзиев.

“За да стигнем до тук, ние сме работили 7-8 месеца. Пет различни партии и едно гражданско движение. Не знам как точно се спуска кандидат, след като съм минал през националните съвети на всички партии. Това са десетки хора, които са имали възможност да се запознаят с мен и да ми зададат неудобните въпроси. Успели сме да направим конструкция и отбор, който върви напред. Идеята за първични избори в дясното пространство е само отклоняване на вниманието с фойерверки”, добави Терзиев.

В края на участието си кандидатът за кмет на София каза, че винаги е защитавал позициите, които защитава и в момента. “Не съм хамелеон. Ако проследите мои изказвания и дела, ще видите, че няма голяма разлика. Аз слушам много внимателно хората, в чието добронамерено мнение и съвет вярвам. Но правя това, което съм решил – само така можеш да носиш лична отговорност. Аз се боря за това, в които вярвам. Казвам нещата, в които вярвам, и това няма да се промени”, завърши Терзиев.