'; Отчет за първите дни като кмет на София |

Отчет за първите дни като кмет на София

Както неведнъж обещавах в кампанията, отчетността пред гражданите ще бъде неизменна част от ангажиментите ми. Седмица след встъпването ми в длъжност ви представям част от по-важните срещи, задачи и свършена работа за първите ми дни като кмет на София.

13 ноември

Заклех се като кмет на София заедно с избраните кметове на райони и общинските съветници, с които ще защитаваме интересите на нашия град. Продължаваме да търсим подкрепа от всички, представени в Столичния общински съвет. Надявам се да намираме все повече допирни точки в програмите, които ни обединяват, за да решаваме проблемите на София, да търсим заедно прагматичните решения и да има работещ Съвет. Аз съм оптимист.

Васил Терзиев Вяра Тодева

Една от първите задачи беше да се запозная с администрацията, да разбера какви са проблемите. Запознахме се с план сметката, която в следващите дни ще пуснем за обществено обсъждане. Започваме работа по бюджета на София и ще фокусираме усилията си върху неговото приемане. Работим с настоящата структура на администрацията.

Проведох срещи с екипа на Столична община и им възложих да направят обстойна проверка на секторите, да проучат кои са главните предизвикателства и да се заемат с намирането на решения на заварените от предишното управление проблеми.

14 ноември

Проведох среща с министър-председателя акад. Николай Денков. За мен беше изключително важно да изложа пред него основните ми приоритети като кмет на София, по които има пресечни точки между Столичната община и изпълнителната власт. Разговаряхме по темите за продължаване на важните инфраструктурни обекти, децентрализацията, финансирането на общините и подготовката на бюджета, които са в центъра на вниманието на правителството. С премиера обсъдихме и предизвикателствата в областта на културата, образованието и транспорта.

След сигнал за некачествено полагане на маркировка на площад “Св. Александър Невски”, инспектирах района и на място се срещнах с изпълнителния директор на “Трейс Груп Холд” АД и с ръководителя на обект ЦГЧ-Зона 4. На срещата присъстваха и представители на строителния надзор и на направление “Обществено строителство” в Столичната община. От компанията поеха ангажимент да отстранят и коригират забележките. Един от важните за мен приоритети продължава да бъде качествено изпълнение на ремонтите в София и от първия път.

В лично качество бях гост на представянето на книгата на Йордан Карабинов – “Система за превенция на корупция и измами”. Битката с корупцията е моя лична кауза и смятам че г-н Карабинов е един от най-изявените специалисти по антикорупционни практики в България. Вярвам, че ключът към ефективната борба с корупцията е системен, а не спорадичен подход. По време на кампанията той успешно работеше с кандидатите ни за районни кметове. Надявам се тази работа да продължи и с общинските ни съветници.

Изпратихме покани за срещи до лидерите на всички партии и коалиции, представени в Столичния общински съвет, които да проведем преди заседанието на Съвета на 20 ноември. Целта беше да обсъдим общите политики и приоритети за развитието на София, както и начините те да бъдат подкрепени в бюджета на Столичната община през 2024 г.

16 ноември

Вечерта бях пряк свидетел на това, което се случи в центъра на София, докато на Националния стадион “Васил Левски” се играеше футболната среща между България и Унгария. Видях как по време на заявения като мирен протест пострадаха хора заради двупосочна проява на агресия. При съгласуването на протеста с мен, нито една от отговорните институции не даде знак, че се очакват провокации и проблеми. А само при такива сигнали, информации и очаквания от органите на реда, кметът може да не съгласува събитието. Законът е ясен – отговорността е на организаторите и на МВР. Болеше ме и като гражданин, и като кмет на София да виждам как всичко около нас се разрушава, опожарява и чупи умишлено. Щетите бяха за десетки хиляди левове. Още на следващия ден наредих районът да бъде напълно възстановен. Аварийните екипи на Столичната община бяха на терен цяла нощ, а служителите им не се прибраха при семействата си, за да се погрижат за възстановяване на щетите.

17 ноември

Проведохме общински щаб заради очакваните снеговалежи, за да проверим готовността за работа през зимата и почистването на снега в София. Създадена е организация и координация за почистването на улиците. 10 аварийни екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ ще реагират на сигнали и ще извършват обходи на терен. Над 200 са специализираните машини за почистване на снега в града и по общинските пътища на територията на Столичната община. Подходите към подлези, метростанции и спирките на градския транспорт трябва да бъдат почиствани до 7,30 ч. сутринта. В парковете и обществените градини на София ще се почиства ръчно и механизирано, като обработките в града и на територията на Природен парк “Витоша” ще се извършват с пясък.

18 ноември

Проведохме срещи с някои представители на политическите партии от Столичния общински съвет. На изпратените от нас покани се отзоваха Деян Николов от партия “Възраждане”, Георги Свиленски от БСП и общинските съветници от “КОД”. Вярвам, че разговорите ни ще продължат и с останалите политически сили и ще намерим пресечните точки, за да може общинският съвет да започне ефективна работа в най-кратки срокове и да решава неотложните проблеми в нашия град.

20 ноември

Седмица след встъпването ми в длъжност, се срещнах с министъра на финансите Асен Василев, с когото обсъдихме финансовото състояние на Столичната община. Включих се и във второто заседание на СОС, на което трябваше да се гласува избор на председател на Съвета, но отново нито един от предложените кандидати не събра необходимия брой гласове. Ще продължим с разговорите между представените в СОС партии, в които се надявам да избегнем политическото дребнотемие и да се обединим около политики в полза на гражданите.