'; София ще бъде град на големите амбиции и възможността да ги реализираш |

София ще бъде град на големите амбиции и възможността да ги реализираш

“Поемам много отговорно новата роля, именно защото тя дава възможности да направим нещата, които съм искал през години да бъдат поставени на институционална основа – какъв град искаме да бъде София, как да стане една от водещите световни столици на иновациите, как да привличаме таланти. Един град това са хората, техните мечти, техните възможности да ги реализират. Това, което аз се ангажирам е моята работа, моите каузи да продължат – да създаваме силни общности, интегрирани с външния свят. И заедно да се борим с предизвикателствата на бъдещето”, заяви новоизбраният кмет на София Васил Терзиев в речта си на Digital Trends 2023.

“Ние не живеем в изолация нито като град, нито като държава. Конкурираме се за всеки един човек, който може да живее по-добре, може да получи по-добро образование някъде другаде, може да създаде семейство, може да се реализира професионално. Същото важи и за бизнеса. За града трябва да мислим дългосрочно – какво е нашето конкурентно предимство, как да привличаме тези инвестиции, как да задържим хората, кои са факторите за това. И голяма част от програмата ни е свързана точно с това да – намерим достатъчно причини те да се реализират в нашия любим град. Защото това ще даде бъдеще на нашия град”, добави той. 

Ето какво каза още Васил Терзиев по няколко ключови теми.

София – дестинация за бизнес

Физическата инфраструктура е скъпа, но тя трябва да се прави с мисъл, за да можем да приоритизираме правилно. Когато тя съществува е по-лесно да работиш и за хората. Общината не определя учебната програма, но ние можем да говорим с всеки директор на училище, за да мислим в посока STEM, за допълнителни курсове, за да подготвим децата за това бъдеще, което идва. В практиката си от Академия Телерик знаем, че колкото по-рано започнеш работа с едно дете и го въоръжиш с правилните умения, толкова по-добър професионален път ще има. Ще работим активно с университети, с INSAIT, с изграждане на нови технологични паркове. За да може да ги има всички стълбове на тази икономика на знанието и бъдещето. И те да бъдат интегрирани и да работят в синхрон. 

Дигитализацията на общината

Трябва да вкараме технологиите в подобряването на живота – да виждаш кои са ключовите проекти на общината, докъде сме стигнали в изпълнението. Ще създадем дигитален двойник – тоза осначава цялата инфраструктура да е събрана на едно място и да се вижда как са свързани всички неща. Неща, които помагат да се види картината на този град. Какво ще стане, ако ОУП бъде реализиран в максималните параметри и харесва ли ни това? Ако искаме да развиваме града в някаква посока – какво трябва да направим. Ако искаме да моделираме трафика – ако направим еднопосочни тези улици – какво ще стане. Ако увеличим Зона 30 какво ще стане с времето за придвижване. 

Това е централна тема – да вземаме решения, които се основават на данни, а не на мнения и усет. Тогава е много по-лесно да излезеш пред хората и да дадеш обосновано предложение защо се правят нещата и как. 

Същото важи за технологии, свързани с качеството на въздуха, с водата, видеонаблюдението, събирането на всички тези данни, както и анализът им и интегрирането им в процеса на вземане на решения.

Улесненията за бизнеса

Идеята е да улесним всички, които гледат към София като дестинация. Първо – общината да покаже, че има желание да дойдат да създават работни места. Висококвалифицирани, чисти производства, иновативни бизнеси. И общината да помага и улесняват целия административен процес. Много от парчетата ги има и целта е просто да ги съберем. И общината да си свърши работата като посланик и да налага бранда на София. Ние седим значително по-добре като стартъпи, като финансираща еко система от Гърция, Румъния или Сърбия. Но това не е история, която светът знае, защото не сме инвестирали достатъчно в разказването на тази история. И ние ще работим да наложим София като място, където можеш да започнеш реализацията на твоите мечти. 

Ние искаме да улесним бизнеса – всяко едно нещо,което може да бъде опростено като процес, да се дигитализира. И да се случва доста по-лесно и отдалечено, отколкото се случва в момента. 

Връзката с гражданите

Вече разработваме приложение, което да събере в едно много от услугите, които използваме. От плащане на синя и зелена зона, през местни данъци и такси, известия за затворени улици, до подаване на сигнали. Всичко това удобно събрано в телефона и с възможност за добавяне на още услуги. 

Трябва да направим подобно приложение и за туристите в града. Искаме да се наложим като туристическа дестинация, но няма нещо, което да улеснява престоя на различни групи туристи, които идват в София. Идеята е да познаваме тези туристи и да ги улесним, така че да станем по-добри домакини. 

Въвличането на всички 

Това е много важна тема. Аз съм видял, че добрите решения не се взимат в изолация. Тоест трябва да работим добре с гражданите и с бизнеса. Особено когато всяка една от страните е подготвена с нужната информация в нужното време. Това става най-лесно с прозрачност. И ние се ангажираме максимално много от данните на общината да бъдат отворени, да бъдат достъпни и то в такъв формат, че страните да ги разбират. Така ще сработи този процес по въвличане.

И ще го улесним през технологиите. Така ще можем да правим и местни мини референдуми за най-важните неща за кварталите. И ще можем да сложим край на този централизиран модел, който има в момента. Това е основна точка във философията ни.  От централизиран бавен модел, при който всичко отива до върха и после се връща надолу, до много по-модерен модел, в който нещата са сведени до най-малкия екип, който може да вземе решение и има средствата да го направи. Дигиталните средства помагат този процес на директна демокрация. Няма да успеем да го постигнем за месец или година, но това е начинът, по който гледаме на бъдещето и управлението – хората, които са най-заинтересовани от проблемите, да са най-близко и до решенията.

София – град на големите амбиции

Ще работим много активно София да бъде град на големите амбиции и възможността да ги реализираш. Дали ще е малък бизнес или голям. Дали ще е да дадем тласък на нашия творчески заряд, но нашият град трябва да е гостоприемен към всички хора, които мечтая смело и искат да участват в неговото управление и подобряването му. И ние да работим постоянно да намираме начина, по който да бъдем заедно, защото нещата, които ни събират като хора, като общество, като бъдеще, като това, което искаме за децата ни, са много повече от това, което ни разделя. 

Аз ще работя за това, с ваша помощ, разбира се, София да бъде модерен, прогресивен град. Град, в който всички мечтаем много повече, но имаме възможност да реализираме мечтите си.