'; Ще служим достойно на всички софиянци |

Ще служим достойно на всички софиянци

„Искам да започна с големи благодарности. Към всеки, който ни гласува доверие. Към всеки, който подкрепи идеята за промяна и вчера, и миналата седмица. Промяната на амбицията, на енергията, която ни движи. Всеки един от вас е причината да вярваме, че в София ни чакат по-добри времена. В тези дълги месеци ние станахме добър отбор и това ни дава солидна основа, върху която да реализираме нашата програма за града. Искам да благодаря и на всички хора, които работиха в секционните комисии, за да опазят честността на вота. Искам да благодаря и на хората от щаба за позитивната кампания, за това, че прекарахме четири месеца, убеждавайки софиянци в нашите идеи. На всички хора, които оставиха сърце и душа за този успех. Благодаря и на близките си за търпението,“ заяви новият кмет на София Васил Терзиев. Той даде първата си пресконференция, след като ЦИК потвърди резултатите от балотажа в столицата.

Изпълнените обещания от кампанията

„Когато на 27 юни стартирахме, обещахме няколко неща. Казахме, че ще се борим за кметското място – изпълнихме го. Поставихме си за цел убедително представяне на кандидатите ни за районните кметове – имаме кметове на 19 района. Обещахме и сериозно представителство в Общинския съвет – имаме колкото втория и третия взети заедно. Трите неща, които обещахме на старта, ги постигнахме. Сега предстои по-трудното – да покажем, че освен да печелим избори, можем и да управлявам прозрачно и достойно. Разбираме колко много очаква всеки от нас. И ще работим мотивирано и отговорно, за да изпълним тези високи очаквания. Ще видите нашето управление – без хора и райони втора ръка, без малки хора. Ние не вярваме в концепцията “малки хора”. Вярваме, че София ще е град на хора с големи мечти и градът ще им помага да ги реализират. Знаем, че няма да е лесно,” заяви Терзиев. 

Публичният интерес над всичко

„Ще имаме няколко принципа. Първият – публичният интерес над всичко. Второто – бизнесът и гражданите ще помагат за вземане на решения, така че да намерим правилното сечение за всички замесени. И ще има активна комуникация, за да може да се знае от всеки един гражданин какво и защо се случва. Няма да бягаме от въпросите – както не го правихме по време на кампанията. Това е важно за нас, за да възстановим доверието. За да повярват гражданите, че общината работи за тях. За да се случи това, ще се борим и с корупцията, и с разхищението – за да може всеки лев да отива за нуждите на гражданите”, добави Терзиев. 

„И аз, и екипът ми ще работим за всички софиянци. И тези, които ме подкрепиха и за тези, които не го направиха. И тези, които гласуваха, и тези, които не гласуваха. Защото се надявам след четири години, след като видят, че общината я е грижа, да бъдат по-мотивирани да гласуват. Ще служим достойно на всички софиянци“, заяви Терзиев.

Голяма задача – след четири години да гласуват повече хора

Първият въпрос към него беше за ниската разлика на балотажа. „Демократична, синя прогресивна София има кмет, има 19 районни кмета, има силно представителство в общинския съвет. Защо толкова малко хора гласуват – това е въпрос и към политическата класа, която десетилетия отказва хората да гласуват, защото дори и когато го правят, те получават още от същото. Ние имаме четири години да покажем, че това може да се промени. Че твоят глас, гласът на всеки човек, предопределя какво може да се случи с държавата, с градът ти. Това е голямата задача и пред нас, и пред всички други, които не са тук, но са част от политическия елит на тази държава”. 

Терзиев отново каза, както и по време на кампанията, че няма да се прави коалиция с ГЕРБ на ниво София. „Нееднократно сме казали и показали по време на тази кампания кой е нашият политически опонент. Няма съглашение между нас и ГЕРБ. Говорили сме за техния модел на управление, за това какво са объркали в управлението на нашия град. Казали сме какво искаме да променим. Не може да се говори за сглобки. Ще изложим нашите управленски приоритети пред всички, мисля, че има голямо припокриване между програмите на кандидатите. Там където няма разделение, всеки един от другите ще ни подкрепи – това е защита на публичния интерес. Ако те стоят зад думите и програмите си, няма причина да не получим подкрепа”, обясни Терзиев.

Новият кмет на София каза, че ще обяви заместник-кметовете си следващата седмица. „За председател на СОС е ясно – ние заставаме зад неговата кандидатура от първия ден. И се надяваме да получим принципна подкрепа Борис Бонев да бъде следващият председател на СОС”, обясни той.