'; Ще сезирам Европейската прокуратура за злоупотреби при ремонти в София |

Ще сезирам Европейската прокуратура за злоупотреби при ремонти в София

Столичната община е ощетена с десетки милиони за пореден път. Още един от резултатите на феномена “ремонт на ремонта”. Това показва проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ).

Ето само част от констатациите:

  • Документални и финансови измами.
  • Щети в особено големи размери без да са защитени финансовите интересите на Столична община (СО).
  • Създаване на документи със задна дата.

За пореден път ставаме свидетели на това как се харчат европейски средства по „нашенски“. Тази практика трябва да спре веднага, затова незабавно ще сезирам Европейската прокуратура”, заяви Васил Терзиев.

И още скандални констатации:

  • Нает е Външен екип за управление и изпълнение на проект да извършва дейности, които на практика дублират работата на екип експерти на СО.
  • Отнело е няколко години на общината да установи, че ремонт в центъра ще засегне Военния клуб. По този договор финансовата ревизия доказва: преднамерено, невярно и неточно представяне на фактите и мотивите около прекратяването на договора.

В обхвата на инспекцията на АДФИ попадат шест процедури по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) – два договора за „строителство“, четири за „услуги“ и договор, сключен под праговете за възлагане на обществени поръчки. Процедурите и договорите се отнасят за Централна градска част на София – за изграждане, възстановяване и обновяване на: пл. „Народно събрание”, бул. „Цар  Освободител”, част от бул. „Васил Левски”, пл. „Васил Левски”, част от ул. „Московска“, част от ул. „Г. С. Раковски”, пл. „Ал. Невски”, част от ул. „Париж”, част от ул. „Оборище, градините около храм-паметника „Ал. Невски”, храм „Св. София”, пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов, райони ”Средец” и „Оборище”, Столична община.

Вярвам в гражданския контрол и за това с екипа ми изискахме и получихме доклада на АДФИ по Закона за достъп до обществена информация. Софиянци трябва да знаят, че ще работя за тях и за града и ще пазя публичния интерес”, каза Васил Терзиев.